Yalova Haber
HV
19 MART Salı 05:10

3. ESENLER FİLM GÜNLERİ BAŞLADI

“Beyaz Perdenin Çocukları” temasıyla 3’üncüsü

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-11-2022 10:02   Güncelleme : 12-11-2022 10:02
3. ESENLER FİLM GÜNLERİ BAŞLADI

“Beyaz Perdenin Çocukları” temasıyla 3’üncüsü gerçekleştirilen Esenler Film Günleri, bu yıl da sinemanın duayen isimlerini bir araya getirdi. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen törenin sunuculuğunu oyuncu Kadir Çöpdemir üstlendi. Sinemaseverlerin ilgiyle takip ettiği törende, usta yönetmen Jim Sheridan ve kurgu yönetmeni Mevlüt Koçak’a “Onur Ödülü” verildi. Programda 1980’lerden itibaren sinema, reklam ve fotoğraf çekimlerinde makyöz olarak görev alan, pek çok dizi ve filmde roller üstlenen Suzan Kardeş’e ise sinemaya makyaj alanında verdiği katkıdan dolayı “Emek Ödülü” takdim edildi. Kardeş, gecenin sonunda filmlerde yer alan şarkıları seslendirdiği konserle müzik ziyafeti yaşattı.

3. Esenler Film Günleri kapsamında, Türkiye’de ilk kez bir Kısa Film Salonu’nun açılışı da gerçekleşti. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde bulunan Kısa Film Salonu’nun açılışı, sinema endüstrisinin önemli isimlerinden Jim Sheridan, Faruk Güven, Mevlüt Koçak ve Atalay Taşdiken tarafından yapıldı. Açılış töreni, film günlerinde geçtiğimiz yıllarda yaşananlara yer veren tanıtım videosuyla başlarken; 3. Esenler Film Günleri’nde seyirciyi nelerin beklediğine dair bir gösterim de seyircinin ilgisine sunuldu.

Törenin açılış konuşması, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı tarafından gerçekleştirildi. Taşçı konuşmasında, sinema profesyonellerine ve konuklara film günlerine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkürlerini iletti. Gecede kısa bir konuşma yapan etkinlik danışmanı, sinema yazarı Suat Köçer, sinemaya verdikleri destekten ötürü Esenler Belediyesi yönetimi ve Kültür Müdürlüğü ekibine teşekkür etti. TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ise TRT olarak böyle anlamlı etkinliklere katılarak seyirciyle buluşmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti. 3. Esenler Film Günleri’nin danışmanlığını üstlenen sinema yazarı Suat Köçer de sinemayı yaşattıkları için Kültür Bakanlığı’na, Esenler Belediyesi’nin organizasyon ekibine ve katılımcılara teşekkürlerini sundu.

Açılış konuşmalarının ardından İrlandalı yönetmen Jim Sheridan ve kurgu yönetmeni Mevlüt Koçak’a “Onur Ödülü” verildi. Jim Sheridan’a ödülünü takdim eden yönetmen Atalay Taşdiken, böyle büyük bir yönetmene ödül vermekten dolayı çok heyecanlı olduğunu dile getirdi. Jim Sheridan, sinemanın yönetmenin bakışına bağlı olduğunu ifade ettiği konuşmasında, doğruluk ve adalet meselesinin son dönemde kendisini çok etkilediğini belirtti. Burada gördüğü büyük katılımdan çok memnun olduğunu söyleyen Sheridan, “Filme ilgi gösteren birilerini görmek çok güzel geliyor.” dedi. Babasının kurduğu tiyatro grubu ile oyunculukla tanıştığını belirten Jim Sheridan, Kısa Film Salonu’ndan içeri girerken de babasıyla yaşadığı anıları hatırladığını ifade etti.

Mevlüt Koçak’a ise ödülünü 3. Esenler Kısa Film Yarışması’nın jüri başkanlığını da üstlenen yönetmen Atalay Taşdiken takdim etti. Ödülü alan Mevlüt Koçak, yüzlerce kurguya imza attığını ifade ederken, sektörün içerisinde olduğu 52 yıl boyunca aldığı çok sayıda ödül arasında bu “Onur Ödülü”nün de çok kıymetli olduğunu belirtti. 3. Esenler Film Günleri’nin “Emek Ödülü” ise sinemaya sunduğu katkılardan dolayı Suzan Kardeş’e verildi. Kardeş’e ödülünü oyuncu Ayşen İnci verirken, usta oyuncu yaptığı konuşmada sinemaya desteğinden dolayı kendisini tebrik etti. Suzan Kardeş ise filmlerin büyük emeklerle beyaz perdeye yansıtıldığını vurgulayarak, verdiği bu hizmet ve emekten dolayı da çok memnun olduğunu ifade etti. Kardeş, sinema çevresinde insanları bir araya getirip, destek sunduğu için Esenler Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu. Konuşmalar ve ödül takdimlerinin ardından Suzan Kardeş, filmlerde seslendirilmiş şarkılardan oluşan bir konser verdi.

Film günlerinin ilk gününde Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Yeşilçam Sinema Salonu’nda düzenlenen Yapım Atölyeleri’nde Atalay Taşdiken ve Faruk Güven bilgi ve tecrübelerini aktardı. Ayrıca Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde Atalay Taşdiken’in “Mommo: Kız Kardeşim” filmi seyirciyle buluşurken, küratörlüğünü Burçak Evren’in üstlendiği ve kendi kişisel arşivinden seçtiği fotoğrafların bulunduğu “Türk Sinemasında Çocuk” başlıklı serginin açılışı yapıldı.

Film günlerinin ikinci gününde Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde saat 13.00’da Nurullah Yenihan’ın “Tay”, saat 15.00’da “Any Day Now” ve saat 19.30’da “Bağlılık Hasan” filmleri seyirciyle buluşacak. Ayrıca saat 15.00 ile 20.00 arasında Yapım Destek Sunumları gerçekleştirilecek. Saat 17.00’da ise Jim Sheridan’ın “In America” filminin özel gösterimi yapılırken; gösterim sonrası Sheridan’ın katılımıyla bir söyleşi düzenlenecek.

“3. Esenler Film Günleri” ile ilgili detaylı bilgi almak için www.esenlerfilmgunleri.com adresi ve sosyal medya hesapları ziyaret edilebilir.

#ozelhaber

Medektif

AdminAdmin

YORUMLAR